1. DÖNEM SONUÇLARI SUNUMU KERVANSARAY’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi 22.02.2011 tarihinde imzaladıkları protokol ile başlatılan “Gölcük Vizyon 2023” projesinin birinci dönem sonuç raporlarının sunumu Gölcük Belediyesi Kazıklı Kervansarayı Kültür yapısında gerçekleştirildi.


Sunuma, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, Gölcük Kent Konseyi genel Sekreteri Sedat Yücel, Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Gölcük Belediye Başkan Yardımcıları İbrahim Tektaş,Kemal Kahraman,Hasan Özer,Mehmet Olgun, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Başar, Gölcük Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Fahrettin Öveç, Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Hakan Akçe,Sivil toplum örgütlerinin Başkan ve temsilcileri, çok sayıda davetli ve misafirler katıldı.

Gölcük Vizyon 2023 projesi kapsamında Gölcük’ün tarih, kültür, tabiat, sanat ve folklor kaynaklarının tespiti, korunması geliştirilerek “Kent Kimliğinin” oluşturulmasında önemli çalışmalar yürütüldü. İlk etapta belirlenen projeler kapsamında Uluslar arası Değirmendere Uygulamalı Seramik sempozyumu, Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap heykel sempozyumu, Mekansal geliştirme stratejilerinin belirlenmesi, Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyet projesi yer alıyor.

Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyet Projesi ile ilgili çalışmaları yürüten Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Tülin Bozkurt konuyla ilgili sunum yaptı. Bozkurt çalışmalarla ilgili bilgi vererek Gölcük Köylerinde yaptıkları saha çalışmalarının sonuçları açıkladı. Bozkurt “Gölcük tarihinin dip kısmından sizlere bilgiler aktarmak için Kültür

Bakanlığı'ndan ruhsatlı arkeolojik bir yüzey araştırması yapmamız gerekir. Böyle bir ruhsatımız olmadığı için arkeolojik bir araştırma yapmadık. Ancak saha çalışmalarını yaparak bir sunum hazırladık. Bölge günümüzde Başiskele'ye eşitlenen Astakos ve Karamürsel'e eşitlenen Prflinetos antik kentlerinin ortasındadır. Yakınında Yalova'ya eşitlenen Hellenapolis karşısında Nikomedia antik kentleri var. Oysaki kentin belli başlı köylerinde rastlanılan arkeolojik kalıntılar bölgede antik, dönemlere tarihleyebileceğimiz yerleşmelerin bulunduğunun ipuçları gibidir.

Örneğin ekibimiz tarihi yapılarda kullanılan yapı malzemelerinin jeolojisini araştırırken Kazıklı Kervansarayın temelinde kullanılan kireçtaşı bloklarla Saraylı Köyü’nde ve mezarlığında bulunan kireçtaşı blokların benzerliğini fark etti. Yine ilginç bir konu Halıdere Roma Mezarlığı. Kazı sırasında görevli bulunan arkeologlar çeşitli dergilerde verdikleri röportajlarında mezarın etrafındaki toprağı temizlediklerinde bir yer altı mezarı ile karşılaştıklarını söylemişler. Bu iskeletin mezar sahibi kadının hizmetçileri olabileceği akıllara gelmekte. Gölcük’ün idari anlamda ki kent tarihinin Yavuz gemisi ile başladığını biliyoruz. Bölgeye her ne kadar havuzun bulunduğu yerin üç tarafının kara ile çevrili olması nedeniyle Gölcük adı verilmişse de Gölcük ismi bölgeye yabancı değildir. 1841 tarihli arşiv belgesinde bölgede Gölcük gölü olarak ifade edilen bir Göl olduğunu anlıyoruz dedi.

Mekansal geliştirme stratejilerinin belirlenmesi projesi çalışmaları  Gölcük Vizyon 2023 İmar ve Şehircilik çalışmaları Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Gölcük Belediyesi imar ve şehircilik Müdürlüğü işbirliğinde yürütüldü. Gölcük Vizyon 2023 projesinin bundan sonraki çalışma konuları mekansal Strateji Planlamaya dayalı kentsel tasarım ve Mimari projelerin getirilmesi, Halk Sağlığı, Tarım ve Ticaretin Geliştirilmesi ve esnaflarla alakalı projeler, kent Kimliği ve Aidiyet Projesi, Uluslar arası Seramik sempozyumu ve Uluslar arası Ahşap Heykel Sempozyumunda geleneksel olarak devamının sağlanması planlanıyor.

Yaklaşık iki saat süren sunumun ardından Kocaeli Üniversitesi Rektör yardımcısı Arif Demir bir konuşma yaptı. Çalışmaların devam edeceğini belirten Demir “ Gölcük’te Gölcük Vizyon 2023 projesi kapsamında çok önemli çalışmalara imza atılacağından eminim. Bölgenin tarım alanında da potansiyeli var. Bunun yanı sıra sağlıkta da önemli çalışmalar yapılacak. Bu anlamda Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışmaların alt yapısını oluşturmaktadır. Üniversitemize güvenerek uzun vadede strateji çalışmaları yapan Gölcük Belediyesine teşekkür ediyorum dedi.

Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı projeyi çok beğendiğini belirten bir konuşma yaparak, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Yazıcı “ Cumhuriyetimizin 100. yılında daha modern daha çağdaş on ülke arasında olmak adına önemli çalışmalar başlatan devletimiz daha kalkınmış ve daha üreten bir ülke olma yolunda önemli projeler üretiyor. Yerel yönetimlerde bununla beraber önemli çalışmalar içinde. B u çalışmaları çok önemsiyoruz. Hepimizin hedefi daha yaşanabilir Bir Gölcük’ü oluşturmak. Bu anlamda bende kaymakamlık ve Kaymakamlığa bağlı olan tüm kurumlarla projeye destek vereceğime söz veriyorum.”şeklinde konuştu.

Yerel yönetimler olarak bir iradeyi ortaya koyduklarını belirten Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “Bizler kendi aramızda daha iyi hangi projeleri üretiriz bunu düşündük. Ortaya böyle bir proje çıktı. Bu durumda Üniversitemizle birlikte bir iş birliği yaptık. Projenin altına Üniversitemizin imza atması onur verici.Ben Üniversitemizde görevli rektör yardımcımız başta olmak üzere tüm akademi ekibine teşekkür ediyorum. Çalışmaların artarak devam etmesini diliyorum dedi.

Gölcük’ün hak ettiği değeri göreceğini belirten Gölcük Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, Gölcük olarak çok şanslıyız. Hemşerilik bilincinin geliştirilmesi ve tarihin dokularının günümüze aktarılması konusunda hareket eden Gölcük Kent Konseyimiz çalışmalarını devam ettirecektir. Ben buradan Kocaeli Üniversitesi rektör yardımcısı Arif Demir’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum dedi.

Sunumun ardından tüm Protokol ve davetliler resepsiyona katıldı.

Web Tasarım